UVAŘTE SI: BANOK-placka z hladké mouky a vody,která se může udělat na sladko nebo na slano.RECEPT-Podle hladu mouka a k ní rovnoměrně voda,špetka soli i na sladký banok.Můžeme také přidat trochu kypřícího prášku.Při přidání kypřícího prášku necháme vykynout.Rukama vypracujeme těsto,a do něj můžeme přidat třeba hrozinky,sušené ovoce,(slaný banok sůl podle chuti).Pak pečeme tak,aby byl banok celý propečen.
ČESNEKOVÁ POLÉVKA-první dáme vařit vodu.Potom do horké vody přidáme jednu lžíci sádla,3-4 namačkané stroužky česneku a trošku soli.Když se sádlo a sůl rozspustí můžeme ješte přidat jedno sirové vejce pak všechno pořádně promícháme a okamžite dáme mimo oheň.(sádlo můžeme nahradit máslem).
Čokoládové brownies, které zvládne úplně každý
Co si budeme povídat: brownies, to je vlastně čokoláda, která díky několikeré změně skupenství získala nový rozměr. Tenoučká křupavá vrstva na povrchu skrývá temné, hutné, hned po upečení i mírně tekuté jádro. Zvládne je (nejen sníst, ale i upéci) doslova každý!
Čokoládové brownies| foto: Apetit
NA 8-10 PORCÍ
Příprava:60 minut
Ingredience:
* 350 g čokolády, nejlépe s obsahem 50-60 % kakaa, nalámané na kostičky
* 250 g másla nakrájeného na kousky
* 3 velká nebo 4 malá vejce
* 250 g krupicového cukru (nejlépe hnědého)
* 85 g hladké mouky
* 1 lžička prášku dopečiva
1.Troubu předehřejte na 160 °C (elektrickou) nebo 140 °C (horkovzdušnou). Hranatou formu nebo pekáček vymastěte a teprve pak vyložte pečicím papírem.
2.Čokoládu rozpusťtespolus máslem. Vejce šlehejte tak dlouho, až zesvětlají, pak zašlehejte cukr, až je směs hustá a lesklá. Opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády, navrch prosijte mouku s práškem do pečiva a vše vymíchejte do hladka. Vlijte do formy apečte30-35 minut tak dlouho, až je povrch pevný na dotek, mírně lesklý, ale suchý. Zkoušíte-li propečenost pomocí špejle, měly by na ní ulpět vlhké drobečky, neboť brownies musí ze své podstaty zůstat hutné a vlahé.
3.Během vychládání těsto ještě trochu dojde. Upečené brownies nechte nejprve vychladnout ve formě postavené na kuchyňskou mřížku alespoň hodinu, pak je rozkrájejte na cca 16 úhledných čtverečků. Také po rozkrájení je nechte ještě chladnout na mřížce.